Chronisch rugpijn

Chronisch rugpijn

Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd kan tevens een oorzaak zijn van onderrugpijn. Wanneer botontkalking meedraagt aan een onverdraagbare pijn in de onderrug praten wij over chronisch rugpijn. Wij spreken pas over chronische rugpijn wanneer er aan diverse factoren zal worden voldaan.

Omdat geen enkel mens houdt van de pijnen die samenhangen met pijn in de onderrug, hebben mensen al snel de neiging om pijn vermijdend gedrag te gaan vertonen.

Door het vertonen van pijn vermijdend gedrag ontwijkt de persoon in kwestie niet alleen het onderdeel van zijn lichaam dat al pijnen had, maar ook onbewust onderdelen die nog geen pijn deden en hierdoor diverse kwalen zullen gaan vertonen. Het gedrag dat je in zo`n geval vertoond heeft enkel en alleen negatieve effecten op de gesteldheid van de onderrug.

Chronische ziektes komen vaak voort uit sluipende ziektes die meestal in een te laat stadium ontdekt worden. De Chronische rugklachten/ziektes komen relatief gezien het meest voor bij ouderen mensen en worden daarom ook wel de ouderdomsziektes genoemd. Behandelplannen voor chronische onderrugpijnen kunnen in veel gevallen pas worden opgesteld na een dexa-scan of een ultrasoon hielbotscan.

Wervelverzakkingen

Veel artsen zien chronische rugpijn als een ouderdomskwaal en reageren daardoor niet of niet correct op de eerste signalen die de onderrugpijn geven, hierdoor blijven veel patiënten met ergere en grotere klachten zitten dan in eerste instantie noodzakelijk zou zijn geweest. Door de te trage reacties van sommige artsen lopen er op dit moment naar schatting zo`n 8.000 mensen rond met een daadwerkelijke wervelverzakking. Naar verhouding zou je zeggen dat dit aantal te verwaarlozen is, echter houdt maar liefst vijftig procent van de mensen die zich melden bij een dokter daadwerkelijke invalideschade over aan rugpijn door een verkeerde rug diagnose. Het is daarom belangrijk om zelf goed en accuraat op de rugklachten te reageren, want aanhoudende pijn kan bij het te lang door laten lopen uiteindelijk over gaan in chronisch pijn.