Genezing en medicijnen

Genezing

In een enkele geval kan het zo zijn dat de onderrugpijn uit zichzelf weer zal verdwijnen, toch is dit in de meeste gevallen niet zo. Een natuurlijke en menselijk reactie is om stil te gaan zitten wanneer er rugpijn in de onderrug is opgetreden. Echter is dit niet raadzaam, wanneer je last heb van pijn in de onderrug dient men sowieso in beweging te blijven, dit zal namelijk al een hoop verdere klachten vermijden.

Het is namelijk in de loop der jaren door diverse onderzoeken aangetoond dat mensen die in beweging blijven met pijn in onderrug sneller herstellen van hun rugpijn dan mensen die wegens de pijn in hun bed of op de bank blijven. Daarnaast dien je je bewegingen doordacht uit te voeren, maak bijvoorbeeld geen onverwachtse bewegingen of draai niet met je onderrug en voorkom het (zwaar) belasten van de onderrug door bukken en tillen zoveel mogelijk te vermijden. Het is wel belangrijk om vaak van houding te veranderen zodat de spieren niet vast gaan zitten. Warmte is wellicht het beste natuurlijke geneesmiddel dat er te vinden is tegen rugpijn onderrug, het warmhouden van de onderrug met warme kleding is dan ook een absolute must. Een andere manier om de onderrug te verwarmen ter bevordering van het genezingsproces is met een kruik, een zonnebank, een infrarood lamp of warmte stenen.


Medicijnen

Soms kan je bij onderrug pijn niet meer normaal functioneren omdat de pijn te ondragelijk geworden is, wanneer het lopen en/of zitten echt niet meer gaat is het natuurlijk altijd aan te raden om een gecertificeerde arts in te schakelen, deze kan eventueel wanneer hier noodzaak voor is medicijnen voorschrijven. In eerste instantie kan je zelf al een heleboel doen om de pijn te verlichten en daarmee het bewegen weer soepeler te maken. Het gebruik van normale pijnstillers of spierverslappers waarvoor geen doktersrecept nodig is wil vaak al het grootste gedeelte van de pijn wegnemen. Bij pijnstillers of spierverslappers waarvoor geen doktersrecept nodig is kan je denken aan paracetamol, diclofenac, ibuprofen of naproxen. De bovenstaande middelen zullen de spieren van de onderrug doen ontspannen waardoor het bewegen weer versoepelt zal worden. Let bij het gebruik van pijnstillende medicijnen altijd op dat je hierdoor de rug en spieren niet gaat forceren omdat je door de pijnstillende medicijnen minder gevoel hebt in de rug. Het forceren van de onderrug onder invloed van pijnstillende medicijnen zal de klachten achteraf namelijk enkel verergeren en wellicht blijven schade aan de onderrug aanrichten.

Een goed alternatief voor pijnstillende medicijnen zijn verwarmende en ontspannende medicijnen voor de spieren in de rug. Deze middelen worden ook wel spierwrijfmiddelen genoemd en zullen de spieren in de rug verwarmen, hierdoor ervaar je minder pijn en het is ontstekingsremmend.